Horgász webáruház rendelés: rendeles@horgaszdepo.hu   +36 30 84 332 86

Horgász webáruház, horgászfelszerelések

A NAGY FOGÁS NÁLUNK KEZDŐDIK

Kategóriák
Horgász webáruház, horgászfelszerelések

A NAGY FOGÁS NÁLUNK KEZDŐDIK

  • Kategóriák
    • Csalik 729
    • Botok 3
    • Akció 10
    • Forgó 250
    • Szerelékek 75
    • Orsók 64
    • Horgok 473
    • Műcsali 981
    • Horgászbot 138
    • Ólmok 580
    • Zsinórok 395
    • Kapásjelzők 115
    • Merítő hálók 103
    • Aprócikk 380
    • Kiegészítők 102
    • Ajándéktárgyak 38
    • Műanyag dobozok 48
    • Bottartók 142
    • Horgászszék, fotel és ernyő 16
    • Úszók 359
  • Horgász tippek
  • Rólunk
  1. Horgász tippek
  1. Horgász tippek
Vissza
Busa | Jellemzők, fajtái, horgászata

Busa | Jellemzők, fajtái, horgászata

A busa (Hypophthalmichthys spp.) népszerű célhal a horgászok körében főként mérete és erős fárasztása miatt. Fontos tudni, hogy a kifogott példányokat tilos visszaengedni, fogásukra nincs mennyiségi vagy méretkorlátozás, mivel invazív fajként másfajta szabályozás alá esnek. Húsuk jól hasznosítható és tápanyagban gazdag.

2025.05.21 11:20

A busa (Hypophthalmichthys spp.) a pontyfélék családjába tartozó, Ázsiából – elsősorban Kínából – származó invazív halfaj, amely napjainkra széles körben elterjedt Magyarország tavaiban és folyóvizeiben is. Hazánkban először az 1970-es években telepítették be vízminőség-javítás céljából, mivel planktonokkal, algákkal táplálkozva természetes „víztisztítóként” funkcionál. A két legismertebb változata a fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix) és a pettyes busa (Hypophthalmichthys nobilis), amelyek békés természetű, növényevő halak. 

A busa jellemzői

A busák jellegzetessége, hogy gyakran csoportosan szűrik a vizet: ilyenkor tátott szájjal úsznak, miközben a kopoltyújukon keresztül áramlik ki az átszűrt víz. A hazai vizek táplálékbősége és kedvező körülményei miatt túlszaporodtak, ami ökológiai veszélyt jelenthet az őshonos halállományra.

A busa életmódja, táplálkozása

A busa kifejezetten békés, planktonevő halfaj, amely főként fitoplanktonokra (pl. zöldalgák, kékalgák) és zooplanktonokra (vízibolhák, evezőlábú rákok) specializálódott. Táplálkozása során óránként több liter vizet is átszűr, amivel hatékonyan csökkenti a víz algásodását. Ez a szűrési képesség volt az egyik fő indoka a hazai betelepítésüknek is, hiszen természetes módon járulnak hozzá az algás vizek tisztításához.

A busa élőhelyei és előfordulása

A busa rendkívül alkalmazkodóképes, így szinte bármilyen víztípusban megél – legyen szó természetes tavakról, folyókról vagy mesterséges víztározókról. Elsődlegesen azonban a lassan áramló, mélyebb folyószakaszokat kedveli, amelyek ideális feltételeket biztosítanak számára a táplálkozáshoz és szaporodáshoz.

A busa szaporodása, ivarérettsége

Ivarérettségét jellemzően 5–6 éves korára éri el, ívása június–augusztus között történik, amikor is a gyors folyású szakaszokra rakja le ikráit.

A busa felépítése és testmérete

A busa erőteljes, oldalról lapított testfelépítéssel rendelkezik. Feje nagy, szemei feltűnően mélyen ülnek, innen ered a „lesüllyedt szemű” elnevezés. Széles, felső állású szája segíti a planktonszűrést. Testét apró, ezüstösen csillogó pikkelyek borítják, amelyek színe a hátoldalon sötétebb, zöldes árnyalatú lehet, míg oldalról és alulról világosabb ezüstös. A pettyes busánál jellegzetes sötétebb foltok is megfigyelhetők. Farokúszója mélyen bevágott és erős, úszásra kiválóan alkalmas, úszói izmosak és színeik sötét- vagy sárgásszürke tónusúak.

Általánosan 50–100 cm-es testhosszal és 15–25 kg-os súllyal találkozhatunk, de egyes példányok akár 150 cm hosszúra és 40–50 kg fölé is nőhetnek. Gyors növekedésük miatt a busa rövid idő alatt elérheti a kapitális méreteket is.

Legismertebb busa fajták

A hibrid busa a fehér busa és a pettyes busa keresztezéséből jött létre, legtöbbször mesterséges úton. Ezt a változatot elsősorban azért tenyésztik, hogy egyesítse a két faj előnyös tulajdonságait – így a gyors növekedést és a hatékony planktonszűrést. Külsejében mindkét szülőfaj jegyeit hordozza: ezüstös test, a pettyes busára jellemző foltokkal. Elsősorban halastavakban és tározókban találkozhatunk vele, ahol gazdasági hasznosítása mellett vízminőség-javító szerepet is betölt.

A busa horgászata

A busa horgászata nem egyszerű, mivel természetes táplálékához hasonló csalikat igényel. Két fő módszer vált be:

Fenekező busázás

A busázó etetőkosaras szerelékkel a fenék közelébe juttatjuk a csalit, amely lebegő formában jelenik meg a planktonutánzó, felhősítő anyagban. Ez utánozza a természetes táplálékot, vonzza a busát, és így a horogra csalható.

Úszós busázás

Ebben az esetben a víz felső rétegeit célozzuk meg. Speciális úszós szereléket és planktonos etetőanyagot használunk, amely egy felhőréteget képez, utánozva a természetes táplálékot. Az úszó pontos kapásjelzést ad, és élvezetesebb horgászatot kínál.

Ajánlott eszközök

Busázó kosarak, vízközti úszók, plankton tabletták és lebegő csalipufik segítenek növelni a fogási esélyeket.

A busa horgászat tilalmai és szabályozása

Mivel a busa invazív faj, nem vonatkozik rá tilalmi időszak vagy méretkorlátozás – sőt, a kifogott példányokat visszaengedni tilos.

Busa rekord

A jelenlegi magyar (és egyben világrekord) busafogás Boros Tibor nevéhez fűződik: 2017. szeptember 16-án, a Lázbérci-víztározón egy 80 kg-os, 135 cm-es példányt sikerült partra emelnie.

Busa horgászat szempontjából hasznos tudnivalók a busáról

  1. Hőmérséklet-függő aktivitás – A busa 12 °C körül kezd el érdemben táplálkozni, 18–26 °C között a legaktívabb. Ha a víz 10 °C alá hűl, szinte teljesen leáll az evéssel, ilyenkor a fenék közelében, mélyebb vermekben pihen.
  2. Nappali vertikális vándorlás – Hajnalban és alkonyatkor általában középrétegben, napközben – ha elegendő a plankton – felületi sávban keresi a táplálékot. Forró nyári délutánokon sokszor látni, ahogy a vízfelszín alatt „tátog”, ilyenkor úszós busázó módszerrel fogható a legkönnyebben.
  3. Áramlás- és szélkedvelés – A busa folyamatos planktonáramot keres. Lassú sodrású folyósarkokban, torkolatok visszaforgóiban, illetve állóvizeknél a szél felőli partok előtt gyűlik össze, mert oda sodródik a lebegő táplálék. Friss szél- vagy esőfront gyakran élénkíti a kapást.
  4. Csoportos tartózkodás – Nagy rajokban mozog; ha egyet megakasztasz, érdemes ugyanoda visszadobni, mert a csapat még ott tartózkodik. A fenekező kosár vagy úszós etető „ködfelhője” kvázi „etetésként” működik, de folyamatos utánpótlás kell, különben a banda gyorsan továbbáll.
  5. Spawning-trigger – Íváskor (június–augusztus, 22–24 °C) a folyók megáradó, oxigén­dús felső szakaszaira húz. Ha magas a vízállás, kevés plankton marad a medencékben, ezért a kapókedv látványosan visszaeshet; ekkor inkább más halra érdemes váltani.
  6. Érzékszervek sajátossága – A mélyen ülő szemek miatt gyenge a látása; szaglásra, ízérzékelésre és a laterális vonalára hagyatkozik. Éppen ezért a finom habcsalik, erős aromák, aminosav- és betain-dús felhősítők kimondottan hatékonyak.
  7. Horog, előke, merítés – A busa szájszeglete kemény, de belül puha; kis méretű, erős, vékony húsú horoggal (#8-12) könnyű behatolást és jó akadást érhetsz el. Használj minimum 0,25-0,28 mm-es előkét és nagy, mély fejű, erős merítőszákot (legalább 60 cm szájátmérővel), mert a fárasztás végén gyakran vetődik.
  8. Kötelező kiemelés, szakszerű tárolás – Mivel a busát tilos visszaengedni, érdemes előre gondoskodni jég- vagy hűtőládáról, illetve rövid idejű, tágas drótszákról a parton. Hosszabb tárolásnál a békés halakat kímélő karikás haltartó nem megfelelő, mert a busa nagy mennyiségű oxigént von el.
  9. Hasznos „plankton-indikátorok” – Erős zöldes víz, lebegő algapehely, napsütéses széljárta felszín mind arra utal, hogy a plankton tömeges. Ilyenkor nő a busa kapókedve, míg tiszta, átlátszó vízben gyakran inaktív.
  10. Holdfázis és fény – Teliholdas, derült éjszakán a busa gyakran felszínközelbe húz, ilyenkor éjszakai úszós busázással is próbálkozhatsz, gyengén világító úszóval vagy light-stickkel.

Milyen a busa húsa?

A busa húsa fehér, kissé zsíros, mégis omlós állagú. Bár viszonylag szálkás, megfelelő előkészítéssel ízletes ételek készíthetők belőle. Omega-3 zsírsavakban és vitaminokban (A-, D-, B1-, B2-, B12) gazdag, valamint számos fontos nyomelemet tartalmaz, például magnéziumot, vasat, szelént és jódot. Íze semleges, ezért jól fűszerezhető és sokoldalúan felhasználható.

Mit főzzünk busából?

A legnépszerűbb elkészítési módok közé tartozik a rántott busa, a filézett busasteak és a halászlé. A busát füstölni is lehet – zsíros húsa különösen jól illeszkedik a füstös aromákhoz. Egy egyszerű busasteakhez például elég egy kis fokhagymás-olívás pác, serpenyőben ropogósra sütve, citrommal és steak burgonyával tálalva igazán különleges fogás készíthető belőle.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Áfonya Group Kft
  • +36308433286
  • rendeles@horgaszdepo.hu
  • facebook

Árukereső.hu Árukereső.hu
stripe_com
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Csalik 729
  • Botok 3
  • Akció 10
  • Forgó 250
  • Szerelékek 75
  • Orsók 64
  • Horgok 473
  • Műcsali 981
  • Horgászbot 138
  • Ólmok 580
  • Zsinórok 395
  • Kapásjelzők 115
  • Merítő hálók 103
  • Aprócikk 380
  • Kiegészítők 102
  • Ajándéktárgyak 38
  • Műanyag dobozok 48
  • Bottartók 142
  • Horgászszék, fotel és ernyő 16
  • Úszók 359
  • Horgász tippek
  • Rólunk
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.