
Ponty | Jellemzők, fajtái, horgászata
A ponty (Cyprinus carpio) az egyik leggyakrabban előforduló édesvízi halunk, mely elterjedtsége és nagyra növő mérete miatt kedvelt a sporthorgászok körében is. A nagy fogáshoz érdemes megismerni a ponty életmódját, élethelyeit, táplálkozását és szaporodását. A cikkben megtalálod a leggyakoribb fajtáit és a horgászatára vonatkozó legfontosabb szabályokat, tilalmakat.
A ponty (Cyprinus carpio) az egyik leggyakrabban előforduló édesvízi halunk, mely kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően különböző víztípusokban is megél. Eredete Kelet-Ázsiába vezethető vissza, ahol már az ókorban is tenyésztették. Európába a rómaiak által került, majd a kedvező természeti adottságoknak köszönhetően Magyarországon is gyorsan elterjedt. Ma az egyik legfontosabb halfaj hazai vizeinkben.
A ponty jellemzői
A ponty a sugaras úszójú csontos halak közé tartozik, azon belül is a pontyfélék (Cyprinidae) családjába. Ez a család világszerte elterjedt, több ezer fajt sorolunk ide. Jellemző rájuk a garatfog, mellyel a táplálékot aprítják, mivel igazi fogaik nincsenek.
A ponty életmódja és viselkedése
Ez a faj békés, mindenevő hal, amely főként növényi eredetű táplálékot fogyaszt, de apró állati szervezeteket is elfogyaszt. Élőhelye a lassú áramlású folyók, tavak, iszapos fenekű vizek, mesterséges tavak.
A ponty élőhelyei és előfordulása
A ponty világszerte elterjedt, sok országban mesterségesen is telepítik. Hazánkban kedveli az iszapos, növényzettel borított tavakat, holtágakat, álló- és lassú folyású vizeket. Az áramlóbb szakaszokon a nyurga ponty dominál.
A ponty étrendeje és különleges fogazata
A ponty mindenevő. Növényi táplálék: hínár, alga, magvak. Állati eredetű: csigák, lárvák, rákok. A táplálék feldolgozását garatfogai segítik, melyek a torokban helyezkednek el, tompa és széles formájúak.
A ponty szaporodás
Ívása tavasz végén, nyár elején történik, amikor a víz eléri a 18-22 °C-ot. A nőstények növényzettel borított sekély területeken rakják le ikráikat. Egy alkalommal több százezer utód is keletkezhet.
A ponty növekedés és testmérete
A fiatal pontyok gyorsan fejlődnek. Egy év alatt 10-15 cm-t, 3 éves korban 30-40 cm-t is elérhetnek. A felnőtt példányok átlagos hossza 40-80 cm, súlyuk 5-10 kg, de akadnak 15-20 kg-os vagy még nagyobb egyedek is.
Legismertebb ponty fajták
Nyurga ponty
Karcsú, hosszú testalkatú fajta, amely áramvonalas testével az ár-apró vizekhez alkalmazkodott. Pikkelyezettsége változó, úszói nagyok és erőteljesek. Kiváló sporthal, mivel erőteljes ellenállást fejt ki.
Bőrponty
Ritka, pikkelymentes változat. Bőre sima, vastagabb és nyákosabb, emiatt ellenállóbb. Mozgása lassabb, többnyire halgazdaságokban fordul elő.
Koi ponty
Díszhalnak tenyésztett fajta, eredetileg Japánból származik. Színe rendkívül változatos, élénk mintázatú, úszói kecsesek. Leginkább kerti tavak lakója, de magánvizekben horgászat tárgya is lehet.
Tőponty
A vadon élő forma, amely izmos, hosszúcska testével, szorosan illeszkedő pikkelyeivel és magas hátvonalával tűnik ki. Száján két pár bajuszszál segíti a táplálék felkutatását. Kitartó és óvatos hal, horgászata kihívást jelent.
Tükörponty
Gyorsan növő, tenyésztett forma, amelyet rendszertelenül elhelyezkedő vagy hiányzó pikkelyek jellemeznek. Zömök testével lassabb mozgású, szája és bajuszszálai a tőpontyéhoz hasonlóak. Kedvelt horgászhal, különösen tógazdaságokban.
A ponty horgászata
A pontyozás népszerű és sokféle módszert felölel: fenekező, feeder, bojlis és úszós technikák. A bojlis horgászat a kapitális példányokra specializálódott. Etetése változatos, csalija lehet bojli, pellet, kukorica vagy élőcsali. A felszerelés fontos: erős bot, megfelelő zsinór és horog. A nagytestű ponty sportértéke miatt egyre elterjedtebb a C&R szemlélet, azaz a hal visszaengedése fogás után.
A ponty horgászat tilalmai és szabályozása
A hazai szabályozás szerint a ponty horgászata május 5. és 30. között tilos. A 30 cm-nél kisebb példányokat minden esetben vissza kell engedni. A napi kvóta maximum 3 db.